انواع نمای ساختمان
انواع نمای ساختمان
ممکن است برای شما انواع نمای ساختمان؛ و تاریخ پیدایش آن سوالاتی مطرح شده باشد، کلمه نما از کلمه ایتالیایی “facciata” گرفته شده است و به بیرون یا چهره یک ساختمان گفته میشود. نما جز عناصر مهمِ زیبایی سازهها است و یکی از مهمترین عناصر ساختمان است، زیرا ما انسانها را در زمستان گرم و در تابستان خنک نگه میدارد.
نماها در اصل مانعی از عناصر بیرونی و حتی در برخی موارد آتش سوزی هستند. به همین دلیل، انتخاب یک سیستم نما که از این خطرات محافظت کند و در عین حال به دستیابی مصرف انرژی کمتر، کاهش هزینههای نگهداری و بهبود آسایش ساکنان کمک کند، بسیار مهم است. معماران از نماها برای نمایش خلاقانه ریتم، تعادل، تناسب، آزمایش و روح استفاده میکنند. در این مقاله انواع نمای ساختان قصد داریم به انواع مختلف نما مورد استفاده در معماری و همچنین ویژگیهای هر یک از آنها را بپردازیم. لطفا تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
نمای سبک
نمای سبک؛ این نوع نما به ساختار مقاوم ساختمان میچسبد، چون بخشی از ساختار را تشکیل نمیدهد، و به پایداری ساختمان کمک نمیکند. نمای سبک باید طوری طراحی شود که بارهایی را که بر اجزای آن فشار وارد میکند، تحمل کند. در نمای سبک معمولا برای روکش فلزی از شیشه و فلز استفاده میشود.
استفاده از نماهای شیشهای علاوه بر زیبایی، امکان استفاده از حداکثر نور در روز را فراهم میکند. همچنین استفاده از شیشه 2 یا 3 جداره عایق صوتی و حرارتی بسیار مناسبی ایجاد میکند.
از معایب نماهای شیشه ای میتوان به افزایش بیش از حد دمای داخلی ساختمان در فصول گرم و معتدل سال، احساس عدم آسایش حرارتی در فصول سرد سال و مصرف بالای انرژی و آلودگی هوا اشاره کرد. برخی از مزایای خاص سیستم نما سبک، سهولت نصب و میزان نوری است که به داخل ساختمان میدهد. این نوع نما عمدتاً در ساختمانهای اداری، فروشگاهها و مراکز تجاری استفاده میشود.
نمای سنگین
نمای سنگین؛ همانطور که از نام آن مشخص است، این نوع نما از مصالح ساختمانی با وزن قابل توجهی ساخته میشود. برای اینکه یک نما سنگین وزن در نظر گرفته شود، میانگین وزن آن که شامل عناصر توپر و توخالی است، باید بالای 100 کیلوگرم در متر مربع باشد.
در این دسته انواع مختلفی از نماها را مییابیم که بسته به نیازهای عایق حرارتی، ممکن است باربر یا خود نگهدار باشند و ممکن است دارای محفظه هوا باشند یا نداشته باشند. نمای آجر و نمای سنگی جز نماهای سنگین محسوب میشوند.
نمای سنگی: سنگ ساختمانی یکی از بهترین پوششها برای نمای بیرونی ساختمان محسوب میشود. با استفاده از سنگ ساختمانی میتوان علاوه بر دوام بالا به ساختمان، عایق حرارتی و صوتی را نیز بهبود بخشید. عموماً برای نمای بیرونی ساختمان از سنگ تراورتن استفاده میشود که علاوه بر چسبندگی بالا با داشتن رنگ روشن و یکدست زیبایی چشم گیری به سازه میدهد.
سنگ باید با توجه به شرایط اقلیمی انتخاب شود، مثلاً در مناطق سرد و مرطوب، سنگ تخلخل بسیار کمی داشته باشد، در غیر این صورت ممکن است در اثر یخبندان متلاشی شود و یا در جاهایی که طوفان شن رخ میدهد، سنگ مقاوم به سایش باشد (ساییدگی بالایی داشته باشد).
در اجرای نماهای سنگی با سنگهای صیقلی باید حداکثر تدابیر ایمنی برای اتصال قوی سنگ با بدنه ساختمان رعایت شود. در غیر این صورت احتمال جدا شدن سنگ از ساختمان و سقوط آن بسیار زیاد است.
نمای آجری: که شامل آجر سفالی و آجر شیلیایی میباشد. نماهای آجری دارای تنوع رنگ، ابعاد و مدل است و با محیط زیست سازگار است و همچنین مقرون به صرفه و کم هزینهتر نسبت به انواع مدلهای نمای دیگر است. آجرهایی که دارای کیفیت بالایی هستند مانند آجر نسوز نقش یک عایق حرارتی و برودتی را در ساختمان ایفا میکنند.
البته یکی از نقاط ضعف و معایب آن جذب آب و شوره زدن آجرها میباشد. امروزه برای جلوگیری از ورود آب به آجر از عایق محلول نانو آجر استفاده مینمایند و برای افزایش ضریب ایمنی و همچنین استحکام نما از سیستمهای نمای خشک استفاده میشود. در این روش برای اتصال آجرها به جای ملات از تجهیزات فلزی استفاده میشود.
پیش ساخته
به لطف تغییر فرآیندها، نصب سریع و پایداری، نماهای پیش ساخته در حال حاضر یکی از رایجترین و بهترین راه حلهای فنی مورد استفاده توسط معماران است. طراحی نما مهمترین چالشی است که معماران با آن روبرو هستند، با توجه به اینکه بیشتر ساختار کلی، تصویر و عملکرد ساختمان بر روی آن استوار است. با پیدایش نماهای پیش ساخته دیگر از سنگ و سیمان و گچ به دلیل سنگینی و زمانبر بودن اتصال استفاده نمیکنند.
این نوع نما عمدتاً از ماژولهای پیش ساخته تشکیل میشود که به یکدیگر متصل شده یا در محل مونتاژ میشوند. اجزای این نماها به صورت صنعتی در کارخانههای بسیار مکانیزه ساخته میشوند و اغلب از پنلهای چوبی و بتنی استفاده میشود.
از مزایای اصلی این نوع نما نصب سریع و آسان و همچنین قابلیت نصب بر روی هر سطحی(گچ، فلز، سیمان)، رنگ پذیری، دوام و ماندگاری بالا میباشد. از معایب آن، گزینههای طراحی محدودتر است و حداقل حجم کار لازم است تا بتوان آن را قابل اجرا کرد. نماهای پیش ساخته معمولا در کارخانجات صنعتی و مراکز خرید بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند.
نمای سنتی
نماهای سنتی؛ هنوز هم طرفداران خاص خود را دارد در طرحهای سنتی از مصالح ساختمانی سنتی مانند: آجر، سنگ، شیشههای رنگی، سرامیک، چوب، رندر و غیره استفاده میکنند.
مزایای این نما این است که ساخت آنها پیچیدگی کمتری دارند، هزینه کمتر و نصب آسانی دارند. از سوی دیگر، از آنجایی که نماهای کلاسیک دارای محفظه هوا یا عایق نیستند، عایق حرارت و صدا کمتری را ارائه میدهند که به معنای صرفه جویی در انرژی کمتر است.
سیستم های ETI (عایق حرارتی خارجی)
سیستمهای ETI یا عایق حرارتی خارجی: که عایق به صورت مستقیم بر روی دیوار نما قرار میگیرد. فرقی نمیکند جنس نما بتن، آجر، چوب، ورق فلزو یا… باشد، صفحه به صورت مکانیکی به نما ثابت میشود سپس با ملات پوشانده میشود که یک پوشش ضد ترک ایجاد میکند.د
ر نتیجه یک عایق حرارتی مداوم ایجاد میکند. از دیگر مزایای این سیستمها این است که نیاز به رنگ آمیزی ندارد زیرا دارای طیف گسترده ای از رنگها برای انتخاب است.
بیشترین مواد مورد استفاده در جنبه عایق یک سیستم ETI عبارتند از: پلی استایرن منبسط شده (EPS)، پلی استایرن اکسترود شده (XPS)، پلی استایرن منبسط شده گرافیت (EPS-G) و پشم معدنی است. از دیگر مزایای این سیستم به کاهش مصرف انرژی در منازل، پلهای حرارتی را از بین میبرد، بهبود عایق صوتی نمای خارجی میتوان اشاره کرد.
روکش ضد باران
امروزه روکش بارانی یا سیستم نمای تهویه؛ کارآمدترین سیستم روکش فلزی برای مقاصد ساختمانی است. یک راه حل ساختمانی که کاملاً با روندهای فعلی معماری پایدار مطابقت دارد. عایق بندی ضعیف نما موجب اتلاف انرژی قابل توجهی در خانههای شخصی و سایر ساختمانها میشود.
برعکس، سیستم پوشش بارانی به دلیل وجود حفره هوا در نمای بیرونی ساختمان باعث صرفه جویی در مصرف انرژی میشود. این روکش از یک دیوار باربر، یک لایه عایق و مواد روکشی تشکیل شده است که با استفاده از یک سازه نگهدارنده به ساختمان ثابت میشود.
به لطف این ساختار، یک حفره هوا بین دیوار باربر و مواد روکش ایجاد میشود که امکان تهویه مداوم را فراهم میکند. معمولاً یک لایه عایق بین دیوار باربر و روکش وجود دارد، اما بستگی به پروژه دارد. گاهی اوقات خود دیوار باربر میتواند عایق باشد یا میتوان مواد عایق را در داخل خانه قرار داد.
مزایای روکش ضد باران
1.از تراکم و رطوبت جلوگیری میکند:
این سیستم نما؛ تراکم و رطوبت ناشی از داخل و خارج ساختمان را کاهش میدهد. گردش مداوم هوا در داخل حفره هوا به عنوان یک لایه محافظ اضافی عمل میکند و فیلترهای احتمالی آب را که میتوانند از طریق اتصالات روکشی بلغزند را حذف میکند.
2. طول عمر نما را افزایش میدهد:
تهویه مداوم داخل حفره هوا دوام مواد روکش خارجی را بهبود میبخشد، زیرا آن را خشک نگه میدارد. طول عمر نما با استفاده از مواد بادوام و مقاوم مانند تخته سنگ طبیعی حتی بیشتر میشود.
3. حرکات ساختاری را کاهش میدهد:
همانطور که در ابتدا ذکر کردیم، حفره هوا اجازه میدهد تا دمای پایدارتری در پوشش ساختمانی حفظ شود. این به جلوگیری از خطر ترک و سایر مسائل ساختاری کمک میکند. از آنجایی که سازه در معرض تغییرات شدید دمایی نیست، کمتر در معرض حرکات انبساط یا انقباض است.
4. عایق حرارتی و صوتی را بهبود میبخشد:
لایه عایق اختیاری است، اما زمانی که آن را با سیستم پوشش ضد باران ترکیب میکنیم، عایق حرارتی و صوتی ساختمان به طور قابل توجهی بهبود مییابد. این امر تأثیر زیادی بر سلامتی دارد، زیرا آلودگیهای محیطی کاهش میدهد.
5. بهره وری انرژی را افزایش میدهد:
روکش ضد باران خنکسازی ساختمان را در طول تابستان آسانتر میکند و کنترل بهتر گرمایش را در زمستان فراهم میکند و باعث آسایش حرارتی و صرفهجویی در مصرف انرژی میشود.
6. به تعمیر و نگهداری نیاز ندارد:
سیستمهای روکشهای بارانی تقریباً به تعمیر و نگهداری نیاز ندارند، به خصوص اگر مواد روکشی را انتخاب کنید که در برابر شرایط نامساعد جوی مانند تخته سنگ طبیعی با کیفیت بالا مقاومت کند.
7. به ساختمان یا خانه ارزش میافزاید:
سرمایه اولیه اضافی به لطف دوام، بهره وری انرژی و هزینه نگهداری کم نما بازیابی میشود. بنابراین روکش ضد باران یک انتخاب عالی هم برای ساخت و سازهای جدید و هم برای پروژههای نوسازی است.
این سیستمها یک راه حل بسیار سودمند از نظر صرفه جویی در انرژی و هزینه هستند. این راهی برای آیندهای پایدار است که در عین حال امکان کاهش قبضهای گرمایشی و افزایش آسایش حرارتی خانه شما را فراهم میکند.
کلام آخر انواع نمای ساختمان
در این مقاله با انواع نمای ساختمان، اعم از: نمای سنگین، نمای سبک، نمای سنتی، سیستمهای ETI و روکش ضد باران آشنا شدیم. همان طور که میدانید، نمای بیرونی ساختمان تاثیر به سزایی در زیبایی و جذابیت ساختمان دارد. شما میتوانید با نورپردازی به زیبایی نمای ساختمان خود جلوه دو چندان بدهید.
ممکن است پس از مطالعه این مقاله به فکر خرید یا فروش ملک و یا اجاره ملک افتاده باشید. املاک معین، بزرگترین املاک در حوزه خرید و فروش ملک و همچنین اجاره ملک است شما میتوانید هر آنچه که از ملک مورد نظر خود میخواهید را در فایلهای موجود در سایت پیدا کنید.
همچنین میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل نموده و یا برای مشاهده تمامی آگهیها بر روی لینک خرید و فروش ملک کلیک کرده و یا اگر به دنبال رهن و اجاره هستید بر روی لینک اجاره ملک کلیک کنید. همچنین میتوانید برای مشاهده تمامی خدمات ارائه شده توسط گروه تخصصی ما بر روی املاک معین کلیک کنید.